Skratten kommer i sin tur att leda till riktig lycka | Amanda Wingenfeldt

Amanda Wingenfeldt

Annons

Skratten kommer i sin tur att leda till riktig lycka

Jag har fått flera frågor om hur man själv hanterar hjärtesorg och hur man som vän kan hantera en situation när ens vän får hjärtat krossat. Jag själv kan relatera till dom båda delarna då jag själv fått mitt hjärta krossat men för det mesta har jag varit vännen som fått hjälpa en annan vän när hennes hjärta och kropp inte är som den ska på grund av hjärtesorg.

Jag säger som Michael Forni, hjärtesorg är en riktig jävla fitta. Faktiskt. Hur fult det än låter så är det så det känns. Det gör så jävla ont att få ens hjärta krossat. Det sänker en något enormt inombords, man tappar greppet om verkligheten och vet knappt vad som är rätt och fel längre. Jag vet, för jag har varit där. Men jag har också varit den som gått vidare, som har lagat mitt hjärta på egen hand. Och vet ni vad? Den känslan, när man lyckas gå vidare, den känslan är obeskrivlig. 

Som vän till någon som får uppleva hjärtesorg är det absolut viktigaste enligt mig att finnas där. Du kan aldrig bestämma eller styra över din väns välmående. Men du kan alltid, alltid finnas där. Prata när det behövs och lyssna när det behövs. Att visa ditt stöd och att berätta gång på gång att du finns där, det är det absolut bästa. 

Som vän får du heller inte glömma bort att hjärtesorg tar olika tid för alla att bearbeta. För vissa så känns det bra efter bara några veckor medan det för andra kan ta flera år. Alla bearbetar ens sorg och ens smärta på olika sätt, men oavsett hur lång tid det än tar så kan du alltid finnas där för din vän. Se till att göra sånt som får hon att skratta, att le. För det ger en lite styrka och gör det lite lättare att orka med vardagen när den känns som ett helvete.

Och apropå skratt och leende så får ni aldrig glömma bort detta: även om någon skrattar så betyder det inte att personen är lycklig. Det är en sån stor skillnad där i mellan som man inte får glömma bort. Men hjälp din vän på vägen. För skratten kommer i sin tur att leda till riktig lycka!

Du som är mitt i hjärtesorg får heller inte glömma bort att det bara är du som kan ta tag i ditt liv. Dina vänner kan finnas där som stöd för dig men det är bara du som kan stå för dig själv. Dina vänner kan inte bära dig genom livet, det måste du själv se till att göra. Stöd kan du få på vägen, men gå vidare måste du klara själv. Det är jobbigt för dig men det kan också vara jobbigt för dina vänner som behöver se dig i det tillståndet som du är i. Så välj dina strider och skratta när det känns naturligt, men glöm inte bort att man får vara ledsen också.

Att gråta kan vara väldigt skönt i sånna här situationer. Man rensar ens kropp på skit på något sätt. Men man får heller inte glömma bort vart gränsen går. Det får aldrig gå så långt så att du till slut börjar gräva ner dig själv i tårar. För det är det inte värt! Gråta får man göra men man måste också lära sig att torka tårarna, resa sig upp och gå vidare. Man får vara ledsen, arg och sviken. Men man får aldrig vara bitter och stänga folk ute som vill en väl. Ta istället vara på dom små guldkornen som vill hjälpa dig på vägen.

För ingen vän vill se någon man älskar mitt bland hjärtesorgen. Det önskar man inte ens sin värsta fiende. 

Kommentarer

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
Annons
stats